Paris Proof voor 2050? Wij zijn al even bezig!
Geschreven door Richard van Wingerden Linkedin
Rotterdam – De havenstad die bekend staat om haar iconische skyline, bruisende cultuur en directe aanpak staat voor een grote uitdaging: het verminderen van de CO2-uitstoot en de transitie naar een duurzame toekomst versnellen.
Na het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) een concreet plan opgesteld voor CO2-reductie: Paris Proof in 2040. De DGBC is een landelijke organisatie welke zich inzet voor het toekomstbestendig/ duurzaam maken van de gebouwde omgeving. Het belangrijkste uitgangspunt? Het realiseren van twee derde energiebesparing op gebouwniveau om zo een derde van de resterende energiebehoefte duurzaam op te wekken.
Om onze klimaatdoelen te bereiken, is het essentieel dat we nu beginnen met het verminderen van CO2-uitstoot en investeren in innovatieve oplossingen voor duurzame energieopwekking.
Om de hierboven beschreven doelen te behalen is er berekend wat het energiegebruik per vierkante meter gebruikersoppervlakte per jaar mag zijn in verschillende situaties/functies. Bijvoorbeeld een bestaand kantoorgebouw, deze mag straks nog maar 70 kWh/m² gebruikersoppervlakte per jaar verbruiken (DGBC, 2023).
Sinds begin 2022 is Drietech & Verhoef officieel partner van DGBC. Hiermee laten we onze vastberadenheid zien om een tastbare bijdrage te leveren aan een circulaire economie. Een economie waarin er netto geen uitstoot van broeikasgassen meer zijn binnen de levenscyclus van de gebouwde omgeving. Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit energieberekeningen, waaronder BENG. Verder hebben wij BREEAM-experts in dienst en denken we graag mee over energiebesparende maatregelen (EML), zodat we het verbruiksniveau naar wens nog verder kunnen verlagen. Ook op het gebied van materiaalgebruik voor de installaties kunnen we u steeds beter adviseren over circulaire alternatieven.
Een van onze recente projecten is de transformatie van het monumentale Cornelium-schoolgebouw in Amsterdam tot 28 nieuwe appartementen, samen met de nieuwbouw van 155 appartementen. Het ontwerp blinkt uit door de buitengewoon hoge duurzaamheidsambitie. Het project omvat niet alleen energiezuinige woningbouw, maar omvat daarnaast de uitbreiding van groene openbare ruimtes. Voor dit project hebben we onder andere een QuickScan gemaakt van de BREEAM en WELL scores.
Maar duurzaamheid gaat verder dan enkel de technische kant. Het zit inmiddels verankerd in de kern van onze organisatie-DNA, als een pijler waar we steeds verder op bouwen. “We willen samen bouwen aan een duurzame toekomst, door open te staan voor nieuwe ideeën. Daarnaast investeren we continu in onze kennis en expertise en streven we voortdurend naar verbetering”. In een tijd waarin ‘duurzaamheid’ soms als containerbegrip wordt gebruikt, streven wij ernaar om dit begrip tastbaar te maken. We zetten gecertificeerde methoden in om concrete maatregelen te adviseren, met oog op tastbare vooruitgang die in lijn is met de Paris Proof aanpak.
In volgende berichten op onze site zullen we ingaan op de verschillende methodieken om duurzaamheid te meten en waarderen.
Terwijl Rotterdam de skyline uitbreidt en zijn horizon verder verbreedt, werken we met al onze partners samen aan het behalen van de klimaatdoelstelling van 2050, zodat we niet alleen bouwen voor vandaag, maar ook voor de generaties die na ons komen.
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw eigen project? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier voor meer informatie.
Contact – Drietech & Verhoef (drietech-verhoef.nl)
Plaatjes zeggen meer dan woorden…
Verandering is geen keuze, maar noodzaak.
Het is de zoveelste wetenschappelijke studie die tot de conclusie komt dat het met onze planeet niet echt best gesteld is (via Mens heeft aarde over grenzen geduwd, blijkt uit ‘gezondheidscheck voor planeet’ (nos.nl)). En terwijl ik dat lees en dit bericht schrijf, kijk ik naar buiten en zie ik een stralend blauwe lucht met een zonnetje wat net boven het huis van de overburen uit komt. Hoezo, niet best gesteld?
Schijn bedriegt.
Er is wel degelijk wat aan de hand met onze planeet. Of je nou #klimaatontkenner bent, of #klimaatactivist, er valt niet meer te ontkennen dát onze wereld aan het veranderen is. Dat het warmer wordt merken we allemaal. Of je nou in Nederland woont, of in Griekenland of in Canada. Iedereen voelt in meer of mindere mate wel dat het vaker warm is. Of extremer. ‘Nou, lekker toch?!’.. Tja, soms wel. Maar het is ook ontkennen van een grote verandering. En misschien wel de angst voor die verandering en de onzekerheid die erbij komt kijken.
Ik denk dan ook dat de mate waarin je klimaatverandering ziet als een ‘probleem’ sterk samenhangt met je eigen psyche. Het is groot, het is veel en er is enorme onzekerheid. En wat is dan lekkerder dan zeggen: ‘Nou, lekker toch, lekker vaker naar het strand!’. En dan vervolgens te blijven doen wat je al deed. Verandering vraagt veel.
Maar verandering is wel noodzakelijk.
Het is namelijk niet zo dat het alleen maar warmer wordt. Er gaat tegelijkertijd ook een enorme hoeveelheid aan biodiversiteit verloren, mede doordat we gigantische hoeveelheden stikstof de wereld in helpen. We vervuilen onze aarde met allerlei chemicaliën, denk aan PFAS en andere aanverwante stoffen. We ontbossen in hoog tempo sommige delen van de wereld. En dat alles om zo veel mogelijk en zo goedkoop mogelijk te maken en consumeren. Fijn op de korte termijn, maar bizar slecht op de iets langere termijn. Alles hangt samen met elkaar. En daarom: het is groot, het is veel en er is enorm veel onzekerheid.
Maar in die hele storm van angstaanjagende, maar soms ook positieve, berichten val ik voor mezelf altijd terug op de paar dingen die ikzelf in de hand heb voor thuis:
- Ik eet (veel) minder vlees (stikstof, CO2, biodiversiteit).
- Ik pak vaker de fiets of ga lopen (CO2).
- Ik probeer minder nieuwe spullen te kopen (CO2, grondstoffen).
- Ik probeer zoveel mogelijk biologisch/organisch te gebruiken, zonder chemicaliën (vervuiling).
Maar ook voor op kantoor, zoals:
- We schrijven steeds meer #circulaire en #hernieuwbare materialen voor.
- We werken bewust aan het reduceren van onze CO2 uitstoot, bijvoorbeeld door elektrisch vervoer.
- Onze klimaatinstallatie wordt steeds beter ingesteld, waardoor er minder gas nodig is.
- We scheiden ons afval steeds beter.
- Bedrijfsuitjes doen we ook steeds bewuster.
Helpt het? Ja. Merk ik dat direct? Nee. Ik krijg geen schouderklopje van het klimaat. Maar daar zou je het ook niet voor moeten doen. Het moet logisch zijn. Zaken die vervuilen moeten we beperken. En dat begint bij bewustwording en kleine stappen.
Worstel je hiermee? Bel me eens. Of app me. Ik weet het ook niet, maar gezamenlijk komen we vast een stapje verder!
Een heerlijke middag op het strand!
Teamuitje Scheveningen
Op vrijdagmiddag 18 augustus was het weer tijd voor een leuk tussentijds bedrijfsuitje. De stralende zon gaf aanleiding om begin van de middag al richting Scheveningen af te reizen om daar heerlijk te genieten van de zon onder het genot van een lekkere lunch en een drankje. Aansluitend stond ons een sportieve uitdaging te wachten: een beachvolleybal clinic bij de Beachvolleybalschool! Met de zilte zeebries in de haren en het geluid van de golven op de achtergrond kregen we instructies in het serveren, slaan en smashen van de bal. Het lijkt toch altijd een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is, maar de bewegingen werden steeds beheerster en er werd – niet onbelangrijk – erg veel gelachen.
Na het sportieve avontuur was het tijd om de energieke inspanningen te belonen. De dag werd in stijl afgesloten met een smaakvolle barbecue bij strandpaviljoen FONK. Een zeer geslaagde dag vol lekker eten en drinken, sportiviteit en plezier!


De eerste maand van… Zhong-da!
Van Aziatische tapas naar energieprestatievraagstukken
Mijn naam is Zhong-da Yin en ik ben 34 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Made, een klein dorpje in Brabant. Al vroeg in mijn jeugd kwam ik erachter dat ik graag technisch en creatief bezig ben. Een opleiding volgen aan de Technische Universiteit was dan ook een logische stap. Hier heb ik de opleiding ‘Industrieel ontwerpen’ gevolgd. Na mijn studie ben ik eerst een geheel andere kant op gegaan. Samen met mijn broer heb ik namelijk restaurant ‘The Tiger Club’ opgericht in Breda, gespecialiseerd in heerlijke Aziatische tapas. Het waren vijf hele leuke en leerzame jaren, maar helaas gooide Corona destijds roet in het – vrij letterlijk genomen – eten. Dus ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging in het vakgebied waarvoor ik heb gestudeerd. In mijn zoektocht kwam ik in contact met Drietech & Verhoef. Toen ik voor het eerst op kantoor kwam hing er al een kalme sfeer op kantoor. Iedereen was vriendelijk en creëerde een aangename omgeving, wat mij direct een goed gevoel gaf.

Kennismaken: de Drietech & Verhoef standaard
Vanaf mijn eerste werkdag als energieprestatieadviseur kwam ik onder de hoede van collega Daphne. De eerste week stond vooral in het teken van kennismaken met de Drietech & Verhoef methode, het opbouwen van kennis en het leren van vakjargon. Hierdoor merkte ik dat mijn algemene kennis over energieprestatie en installatietechniek snel up-to-date werd gebracht en verder verbreed. Na twee weken werd mijn kennis op de proef gesteld en kon ik al aan de slag met echte opdrachten, waardoor ik direct leerde van de praktijk.
Ik heb inmiddels al veel stappen mogen maken in mijn leertraject. Als technisch tekenaar en designer kan ik goed overweg met visualisaties en heb ik veel ruimtelijk inzicht, wat belangrijke skills zijn bij het dimensioneren van elk gebouw. Een uitdaging voor mij was de belemmeringen. In het begin raakte ik nog wel eens in de war met de verschillende termen. Maar door de leerstof diep te doorgronden, veel te herhalen en vragen te stellen kom ik steeds dichter bij de ambitieuze standaard van Drietech & Verhoef

Duurzaam ontwikkelingstraject
Momenteel ben ik vooral bezig met schematisering, gebaseerd op de geometrische vorm van het ontwerp van het gebouw. Ik merk dat ik impact kan maken in de keuze van de installatietechniek. Door dit goed toe te passen kunnen we het energiegebruik en dus de duurzaamheid van het gebouw flink verbeteren. Hierdoor kan ik met mijn werk tastbaar het verschil in maken, wat natuurlijk heel leuk is! In de toekomst zie ik mezelf dan ook wel doorgroeien tot adviseur EPU of technisch tekenaar. Ik heb inmiddels helemaal mijn plek gevonden bij Drietech & Verhoef. Zo heb ik een goed beeld gekregen van de organisatie, de werkwijze en krijg ik de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik hoop dan ook nog lange tijd dit vak te kunnen beoefenen en er een expertise van te maken.
Paris Proof voor 2050? Wij zijn al even bezig!
Geschreven door Richard van Wingerden Linkedin
Rotterdam – De havenstad die bekend staat om haar iconische skyline, bruisende cultuur en directe aanpak staat voor een grote uitdaging: het verminderen van de CO2-uitstoot en de transitie naar een duurzame toekomst versnellen.
Na het ondertekenen van het Klimaatakkoord van Parijs heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) een concreet plan opgesteld voor CO2-reductie: Paris Proof in 2040. De DGBC is een landelijke organisatie welke zich inzet voor het toekomstbestendig/ duurzaam maken van de gebouwde omgeving. Het belangrijkste uitgangspunt? Het realiseren van twee derde energiebesparing op gebouwniveau om zo een derde van de resterende energiebehoefte duurzaam op te wekken.
Om onze klimaatdoelen te bereiken, is het essentieel dat we nu beginnen met het verminderen van CO2-uitstoot en investeren in innovatieve oplossingen voor duurzame energieopwekking.
Om de hierboven beschreven doelen te behalen is er berekend wat het energiegebruik per vierkante meter gebruikersoppervlakte per jaar mag zijn in verschillende situaties/functies. Bijvoorbeeld een bestaand kantoorgebouw, deze mag straks nog maar 70 kWh/m² gebruikersoppervlakte per jaar verbruiken (DGBC, 2023).
Sinds begin 2022 is Drietech & Verhoef officieel partner van DGBC. Hiermee laten we onze vastberadenheid zien om een tastbare bijdrage te leveren aan een circulaire economie. Een economie waarin er netto geen uitstoot van broeikasgassen meer zijn binnen de levenscyclus van de gebouwde omgeving. Een belangrijk deel van ons werk bestaat uit energieberekeningen, waaronder BENG. Verder hebben wij BREEAM-experts in dienst en denken we graag mee over energiebesparende maatregelen (EML), zodat we het verbruiksniveau naar wens nog verder kunnen verlagen. Ook op het gebied van materiaalgebruik voor de installaties kunnen we u steeds beter adviseren over circulaire alternatieven.
Een van onze recente projecten is de transformatie van het monumentale Cornelium-schoolgebouw in Amsterdam tot 28 nieuwe appartementen, samen met de nieuwbouw van 155 appartementen. Het ontwerp blinkt uit door de buitengewoon hoge duurzaamheidsambitie. Het project omvat niet alleen energiezuinige woningbouw, maar omvat daarnaast de uitbreiding van groene openbare ruimtes. Voor dit project hebben we onder andere een QuickScan gemaakt van de BREEAM en WELL scores.
Maar duurzaamheid gaat verder dan enkel de technische kant. Het zit inmiddels verankerd in de kern van onze organisatie-DNA, als een pijler waar we steeds verder op bouwen. “We willen samen bouwen aan een duurzame toekomst, door open te staan voor nieuwe ideeën. Daarnaast investeren we continu in onze kennis en expertise en streven we voortdurend naar verbetering”. In een tijd waarin ‘duurzaamheid’ soms als containerbegrip wordt gebruikt, streven wij ernaar om dit begrip tastbaar te maken. We zetten gecertificeerde methoden in om concrete maatregelen te adviseren, met oog op tastbare vooruitgang die in lijn is met de Paris Proof aanpak.
In volgende berichten op onze site zullen we ingaan op de verschillende methodieken om duurzaamheid te meten en waarderen.
Terwijl Rotterdam de skyline uitbreidt en zijn horizon verder verbreedt, werken we met al onze partners samen aan het behalen van de klimaatdoelstelling van 2050, zodat we niet alleen bouwen voor vandaag, maar ook voor de generaties die na ons komen.
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw eigen project? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier voor meer informatie.
Contact – Drietech & Verhoef (drietech-verhoef.nl)
Plaatjes zeggen meer dan woorden…
Verandering is geen keuze, maar noodzaak.
Het is de zoveelste wetenschappelijke studie die tot de conclusie komt dat het met onze planeet niet echt best gesteld is (via Mens heeft aarde over grenzen geduwd, blijkt uit ‘gezondheidscheck voor planeet’ (nos.nl)). En terwijl ik dat lees en dit bericht schrijf, kijk ik naar buiten en zie ik een stralend blauwe lucht met een zonnetje wat net boven het huis van de overburen uit komt. Hoezo, niet best gesteld?
Schijn bedriegt.
Er is wel degelijk wat aan de hand met onze planeet. Of je nou #klimaatontkenner bent, of #klimaatactivist, er valt niet meer te ontkennen dát onze wereld aan het veranderen is. Dat het warmer wordt merken we allemaal. Of je nou in Nederland woont, of in Griekenland of in Canada. Iedereen voelt in meer of mindere mate wel dat het vaker warm is. Of extremer. ‘Nou, lekker toch?!’.. Tja, soms wel. Maar het is ook ontkennen van een grote verandering. En misschien wel de angst voor die verandering en de onzekerheid die erbij komt kijken.
Ik denk dan ook dat de mate waarin je klimaatverandering ziet als een ‘probleem’ sterk samenhangt met je eigen psyche. Het is groot, het is veel en er is enorme onzekerheid. En wat is dan lekkerder dan zeggen: ‘Nou, lekker toch, lekker vaker naar het strand!’. En dan vervolgens te blijven doen wat je al deed. Verandering vraagt veel.
Maar verandering is wel noodzakelijk.
Het is namelijk niet zo dat het alleen maar warmer wordt. Er gaat tegelijkertijd ook een enorme hoeveelheid aan biodiversiteit verloren, mede doordat we gigantische hoeveelheden stikstof de wereld in helpen. We vervuilen onze aarde met allerlei chemicaliën, denk aan PFAS en andere aanverwante stoffen. We ontbossen in hoog tempo sommige delen van de wereld. En dat alles om zo veel mogelijk en zo goedkoop mogelijk te maken en consumeren. Fijn op de korte termijn, maar bizar slecht op de iets langere termijn. Alles hangt samen met elkaar. En daarom: het is groot, het is veel en er is enorm veel onzekerheid.
Maar in die hele storm van angstaanjagende, maar soms ook positieve, berichten val ik voor mezelf altijd terug op de paar dingen die ikzelf in de hand heb voor thuis:
- Ik eet (veel) minder vlees (stikstof, CO2, biodiversiteit).
- Ik pak vaker de fiets of ga lopen (CO2).
- Ik probeer minder nieuwe spullen te kopen (CO2, grondstoffen).
- Ik probeer zoveel mogelijk biologisch/organisch te gebruiken, zonder chemicaliën (vervuiling).
Maar ook voor op kantoor, zoals:
- We schrijven steeds meer #circulaire en #hernieuwbare materialen voor.
- We werken bewust aan het reduceren van onze CO2 uitstoot, bijvoorbeeld door elektrisch vervoer.
- Onze klimaatinstallatie wordt steeds beter ingesteld, waardoor er minder gas nodig is.
- We scheiden ons afval steeds beter.
- Bedrijfsuitjes doen we ook steeds bewuster.
Helpt het? Ja. Merk ik dat direct? Nee. Ik krijg geen schouderklopje van het klimaat. Maar daar zou je het ook niet voor moeten doen. Het moet logisch zijn. Zaken die vervuilen moeten we beperken. En dat begint bij bewustwording en kleine stappen.
Worstel je hiermee? Bel me eens. Of app me. Ik weet het ook niet, maar gezamenlijk komen we vast een stapje verder!
Een heerlijke middag op het strand!
Teamuitje Scheveningen
Op vrijdagmiddag 18 augustus was het weer tijd voor een leuk tussentijds bedrijfsuitje. De stralende zon gaf aanleiding om begin van de middag al richting Scheveningen af te reizen om daar heerlijk te genieten van de zon onder het genot van een lekkere lunch en een drankje. Aansluitend stond ons een sportieve uitdaging te wachten: een beachvolleybal clinic bij de Beachvolleybalschool! Met de zilte zeebries in de haren en het geluid van de golven op de achtergrond kregen we instructies in het serveren, slaan en smashen van de bal. Het lijkt toch altijd een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is, maar de bewegingen werden steeds beheerster en er werd – niet onbelangrijk – erg veel gelachen.
Na het sportieve avontuur was het tijd om de energieke inspanningen te belonen. De dag werd in stijl afgesloten met een smaakvolle barbecue bij strandpaviljoen FONK. Een zeer geslaagde dag vol lekker eten en drinken, sportiviteit en plezier!


De eerste maand van… Zhong-da!
Van Aziatische tapas naar energieprestatievraagstukken
Mijn naam is Zhong-da Yin en ik ben 34 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Made, een klein dorpje in Brabant. Al vroeg in mijn jeugd kwam ik erachter dat ik graag technisch en creatief bezig ben. Een opleiding volgen aan de Technische Universiteit was dan ook een logische stap. Hier heb ik de opleiding ‘Industrieel ontwerpen’ gevolgd. Na mijn studie ben ik eerst een geheel andere kant op gegaan. Samen met mijn broer heb ik namelijk restaurant ‘The Tiger Club’ opgericht in Breda, gespecialiseerd in heerlijke Aziatische tapas. Het waren vijf hele leuke en leerzame jaren, maar helaas gooide Corona destijds roet in het – vrij letterlijk genomen – eten. Dus ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging in het vakgebied waarvoor ik heb gestudeerd. In mijn zoektocht kwam ik in contact met Drietech & Verhoef. Toen ik voor het eerst op kantoor kwam hing er al een kalme sfeer op kantoor. Iedereen was vriendelijk en creëerde een aangename omgeving, wat mij direct een goed gevoel gaf.

Kennismaken: de Drietech & Verhoef standaard
Vanaf mijn eerste werkdag als energieprestatieadviseur kwam ik onder de hoede van collega Daphne. De eerste week stond vooral in het teken van kennismaken met de Drietech & Verhoef methode, het opbouwen van kennis en het leren van vakjargon. Hierdoor merkte ik dat mijn algemene kennis over energieprestatie en installatietechniek snel up-to-date werd gebracht en verder verbreed. Na twee weken werd mijn kennis op de proef gesteld en kon ik al aan de slag met echte opdrachten, waardoor ik direct leerde van de praktijk.
Ik heb inmiddels al veel stappen mogen maken in mijn leertraject. Als technisch tekenaar en designer kan ik goed overweg met visualisaties en heb ik veel ruimtelijk inzicht, wat belangrijke skills zijn bij het dimensioneren van elk gebouw. Een uitdaging voor mij was de belemmeringen. In het begin raakte ik nog wel eens in de war met de verschillende termen. Maar door de leerstof diep te doorgronden, veel te herhalen en vragen te stellen kom ik steeds dichter bij de ambitieuze standaard van Drietech & Verhoef

Duurzaam ontwikkelingstraject
Momenteel ben ik vooral bezig met schematisering, gebaseerd op de geometrische vorm van het ontwerp van het gebouw. Ik merk dat ik impact kan maken in de keuze van de installatietechniek. Door dit goed toe te passen kunnen we het energiegebruik en dus de duurzaamheid van het gebouw flink verbeteren. Hierdoor kan ik met mijn werk tastbaar het verschil in maken, wat natuurlijk heel leuk is! In de toekomst zie ik mezelf dan ook wel doorgroeien tot adviseur EPU of technisch tekenaar. Ik heb inmiddels helemaal mijn plek gevonden bij Drietech & Verhoef. Zo heb ik een goed beeld gekregen van de organisatie, de werkwijze en krijg ik de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik hoop dan ook nog lange tijd dit vak te kunnen beoefenen en er een expertise van te maken.