Swanladriehoek Zevenhuizen

Bouwen met hout: een energieneutraal woonconcept

De Swanladriehoek in Zevenhuizen, vlak bij de bestaande woonwijk Groot Swanla, is een groot en bijzonder nieuwbouwproject. Het woongedeelte bestaat uit 212 woningen, waarvan 152 koop en 60 huur.  

Tijdens de ontwikkeling van het woningbouwproject is de focus gelegd op CO2-reductie van de bouw- en gebruiksfase van de woningen, aldus het plan van de ontwikkelaar Synchroon. Een deel van de woningen wordt daarom met een houten casco gerealiseerd en de woningen worden energieneutraal ontwikkeld. Dit houdt in dat het gebouwgebonden energieverbruik wordt gecompenseerd door middel van een geoptimaliseerde gebouwschil, toepassing van pv-panelen en een duurzaam energiesysteem op basis van bodemenergie. Voor de bouwkundige schil van de rijwoningen uit de eerste bouwfase is gekozen voor een opbouw uit hout: Bij de voor- en achtergevels is HSB gebruikt, voor de verdiepingsvloeren en woningscheidende wanden CLT-hout (ook wel kruislaaghout of ‘cross laminated timber’ genoemd).  

Om het energieneutrale concept haalbaar te maken, zijn de woningen voorzien van een bodem-warmtepomp en een ventilatiesysteem toegepast met WTW-unit, waarbij er CO2-sturing is in zowel de woonkamers als hoofdslaapkamers. Tevens wordt de resterende gebouwgebonden energievraag gecompenseerd door toepassing van pv-panelen. Waar mogelijk worden de pv-panelen op de schuine dakvlakken geplaatst in oost-west opstelling, waardoor er bij deze woningen in meerdere dagdelen energie opgewekt kan worden.   

Om de duurzaamheidsambities van dit project waar te maken, heeft Drietech & Verhoef elk woningtype individueel geanalyseerd, berekend en getekend op het gebied van W-, E-, S-installaties en BENG. Zo denken we gedurende het gehele traject actief mee over de verduurzamingsmogelijkheden, en proberen we zo goed mogelijk bij te dragen aan dit ambitieuze project.  

Beelden: Parallel

Project Details

Plaats

Zevenhuizen

Opdrachtgever
Architect
Bouwfysisch adviseur
Constructeur

Adviesbureau Van de Laar (traditionele woningen) | Adviesbureau Lüning (houtbouw/CLT)

Uitvoerder
Project type
Diensten

Werkzaamheden

  • Vaststellen en ontwerpen energieconcepten
  • Energieprestatieberekeningen (BENG)
  • Organiseren en bijwonen van nutsoverleggen
  • Installatietechnisch advies voor W-, E-, en S-installaties gedurende het gehele traject

Project in beeld

Informeer naar de mogelijkheden

Er is al zoveel mogelijk. Grote kans dat wij hiermee een bijdrage kunnen leveren bij uw vraagstuk.

* Invoerveld is verplicht