Hart van Zuid

Sociale duurzaamheid in hartje Rotterdam.

Sinds 2015 wordt er in het gebied rondom Winkelcentrum Zuidplein hard gewerkt aan een totale metamorfose. Als het kloppende hart van Rotterdam Zuid zal het vernieuwde gebied plek bieden aan bewoners, bezoekers en ondernemers. Het project ‘Hart van Zuid’ richt zich op het herontwikkelen van het winkelcentrum en bij behorende parkeerplaats, de stationshal, het Kunstpand en omliggende pleinen, woningen en openbaar vervoer.

Drietech & Verhoef heeft bij dit project ondersteuning geboden met advieswerkzaamheden voor de technische installaties en nutsaansluitingen van het winkelcentrum, omliggende woningen, de stationshal, de parkeergarage, fietsenstalling en woningbouwproject Carnissepoort. Ook voor de uitvoering van het installatieadvies hebben wij begeleiding geboden voor verschillende disciplines gedurende het gehele traject. Vanwege de aangrenzende metrolijn vormden de locatie van het gelijkrichterstation (GRS) een uitdaging; omdat de stroomvoorziening van de metrolijnvolledig afhankelijk is van de GRS, kon deze niet zomaar verplaatst worden, en moest de planning en nutsaansluitingen hierop aangepast worden. Verder is Drietech & Verhoef betrokken geweest bij het verplaatsen van de busstations en de benodigde nutsaansluitingen hiervoor, en hebben wij geadviseerd over de uitbreiding en installaties van het winkelcentrum en de parkeergarage. Naast de nutsaansluitingen voor de woningen en omliggende functionaliteiten heeft ons bureau de energielabels verzorgd voor de betrokken bestaande, al in gebruik genomen panden, waaronder het zwembad.

De gebiedsontwikkeling Hart van Zuid maakt van het drukke stadscentrum een aantrekkelijke plek, waar bewoners, bezoekers en ondernemers comfortabel kunnen leven, begeven en thuis voelen. Verschillende onderdelen van het project zijn al gereed. Andere delen zijn nog volop in ontwikkeling, zoals het woningbouwproject Carnissepoort. Verwacht dus spoedig meer informatie en updates over het Hart van Zuid project!

Project Details

Opdrachtgever

Riederwaard Beheer

Ontwikkelaar / Bouwdirectie
Plaats

Rotterdam

Project type
Uitvoering

2015 tot heden

Architect
Constructeur
Bouwfysisch adviseur

Peutz

Werkzaamheden

 • Opstellen uitgangspunten Programma van Eisen;
 • Organiseren & bijwonen nuts overleggen;
 • Integrale samenwerking BIM;
 • Begeleiding afroep;
 • Energielabels bestaande bouw;
 • Ontwerpen technische installaties:
  – werktuigbouwkundige installaties;
  – sanitaire installaties;
  – elektrotechnische installaties (incl. brandmelding- en ontruimingsinstallaties);
  – sprinklerinstallaties;
  – transportinstallaties.
 • Controleren revisiebescheiden.

Project in beeld

Informeer naar de mogelijkheden

Er is al zoveel mogelijk. Grote kans dat wij hiermee een bijdrage kunnen leveren bij uw vraagstuk.

* Invoerveld is verplicht