KNOEST – Pijnacker

KNOEST: wonen in een houten gebouw!

KNOEST is een onderdeel van het project KIEM in Pijnacker, waarvoor wij in alle deelprojecten betrokken zijn. KNOEST is een bijzonder gebouw: het bestaat uit 29 appartementen met algemene ruimten in een volledig houten gebouw. Alleen de begane grondvloer zal van circulair beton worden gemaakt, voor alle andere vloeren en constructies wordt voornamelijk CLT oftewel kruislaaghout. Dit is een duurzaam en veilig alternatief voor veelgebruikte bouwmaterialen als beton en staal.

Voor dit bijzondere gebouw hebben wij in de VO fase een installatie ontwerp gemaakt, in samenspraak met ervaren architect Dennis Hauer van Urban Climate Architects. Omdat het houten vloeren betreft is instorten van ventilatie en riolering natuurlijk niet mogelijk. Het vraagt dus om een slim ontwerp om de warmtepomp installatie en ventilatie installatie op een goede manier ingepast te krijgen. Met de nutsbedrijven zijn diverse overleggen gevoerd en er is een gezamenlijk ontwerp gemaakt van de nutsvoorzieningen in het gebouw.  

Daarnaast hebben we in de vroege ontwerpfasen een verkenning van de energieconcepten gemaakt en hebben we uiteindelijk de voorlopige energielabels afgemeld.  

Door onze eigen ervaring in eerdere projecten met hout én de goede samenwerking binnen het team zijn we gekomen tot een optimaal ontwerp van alle installaties. We zijn trots op het resultaat! 

Project Details

Plaats(en)

Pijnacker

Opdrachtgever
Architect
Project type
Diensten

Werkzaamheden

  • Advies in VO- en DO-fase
  • Organiseren en bijwonen van nutsoverleg 
  • Energieprestatieberekeningen in alle fasen 
  • Voorlopige energielabels 
  • Vervaardiging riooluitlegger tekening en ventilatieberekeningen

Project in beeld

Informeer naar de mogelijkheden

Er is al zoveel mogelijk. Grote kans dat wij hiermee een bijdrage kunnen leveren bij uw vraagstuk.

* Invoerveld is verplicht