De materiaalkosten voor installatietechniek in woon- en utiliteitsbouw zijn onverminderd hoog. Tijd dus om te onderzoeken hoe we deze kostenpost kunnen beperken, en zo de bouw betaalbaar houden. Om niet voorbij te gaan aan de duurzaamheidsambities in de sector, hebben we het perfecte bruggetje tussen de twee gevonden: zeg je zuiniger, dan zeg je duurzamer. Dus waarom bedenken we niet een manier om spaarzamer om te gaan met bouwmaterialen? Nou, dat hebben we gedaan!
Minder materiaal, minder kosten.
Het beperken van materiaalgebruik van installaties helpt niet alleen om de kosten te reduceren, maar draagt ook bij aan het bewuster omgaan met onze grondstoffen en andere middelen. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een model waarbij in één oogopslag te zien is hoeveel materiaal en materiaalkosten verminderen bij bepaalde ontwerpveranderingen. Om je al die stoffige modeldetails te besparen, zullen we direct doorgaan met welke drie aanpassingen jij kan doen om je materiaalgebruik te verminderen!
1. Verlaagd plafond.
Bij toepassing van een verlaagd plafond kunnen er geen clashes in de (breedplaat)vloer ontstaan. Reden hiervoor is dat de ventilatiekanalen dan in het verlaagde plafond zitten. Hierdoor kunnen leidingen en kanalen via de kortste route worden geplaatst, en bespaar je een flinke lengte aan kanaal- en leidingwerk. Wel is het bij toepassing van deze oplossing noodzakelijk dat de ruimte waar het verlaagde plafond in komt, zoals een hal, grenst aan de ruimtes waar toe- en afvoer benodigd is.
2. Extra en/of centralere plaatsing schachten.
Vanuit de schacht lopen over het algemeen de hoofdkanalen van de ventilatie en een standleiding. Hoe centraler de schacht gepositioneerd is, hoe makkelijker aftakkingen naar omliggende ruimtes gerealiseerd kunnen worden. Dit bespaart weer kanaallengte, en dus kosten. Ook kan het praktisch zijn om een extra schacht toe te passen om de kanaallengte te beperken. Dit is een praktische oplossing voor wanneer de standleiding ver van bepaalde toestellen gepositioneerd is.
3. Efficiënter inrichten woningen.
De meeste woningen hebben een standaard indeling die niet altijd even praktisch is. Hierdoor kunnen ventilatiekanalen en/of rioleringsleidingen onnodig lang zijn. Ook op dit gebied zijn er dus kansen voor het beperken van het materiaalgebruik. Denk hierbij aan het bij elkaar positioneren van ruimtes die verse lucht nodig hebben, zodat kanalen niet de hele woning door hoeven. Voor de riolering geldt dan weer dat de aan te sluiten toestellen niet te ver van elkaar gepositioneerd zijn. Ook moeten de leidingen binnen bereik – liefst zo dichtbij mogelijk – van een standleiding liggen.
De bovenstaande oplossingen worden momenteel verder onderzocht in een praktische setting. Blijf onze nieuwspagina dus in de gaten houden voor updates over dit onderwerp! Toch nu al op zoek naar meer informatie over het duurzaam ontwerpen van je installaties? Onze experts helpen je daar graag bij! Neem dan contact op met ons team en vraag naar de mogelijkheden.