De meeste van jullie zijn (hopelijk) al op de hoogte van waar BENG voor staat en wat het inhoudt. (Ben je dat niet? Lees dan dit artikel!) In dit artikel focussen we op het uitleggen van welke bewijslasten er ten behoeve van energielabels bij oplevering benodigd zijn en waarom het van belang is deze tijdig aan te leveren.
Waarom tijdig bewijslasten verzamelen essentieel is voor je definitieve energielabel…
Energielabels die opgesteld worden in de aanvraag-omgevingsvergunning-fase (= voorlopige energielabels) zijn van net iets andere aard als energielabels bij oplevering (= definitieve labels). Het verschil zit hem in dat een voorlopig energielabel gebaseerd is op ontwerpwaardes en gekozen uitgangspunten van de opdrachtgever, en een definitief energielabel op het resultaat van de uitvoering daarvan. Het definitieve label van de woning die aannemer daadwerkelijk gebouwd heeft, kan dus afwijken van het daarvoor opgestelde voorlopige energielabel.
Indien er in het voorlopige energielabel een product is gekozen dat voorzien is van een kwaliteitsverklaring (BCRG databank), moet de aannemer ervoor zorgen dat deze inderdaad toegepast wordt in de woning bij oplevering. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat een desbetreffende product, laten we PV-panelen als voorbeeld nemen, niet meer beschikbaar is. Kies dan ten alle tijden voor PV-panelen met eenzelfde of een hogere Watt-piek en die voorzien zijn van een kwaliteitsverkaring (BCRG databank). Anders dient er namelijk forfaitair gerekend te worden, en dat heb je in veel gevallen liever niet. Wat is nou weer forfaitair?! Forfaitair is een generieke waarde waar de EP-adviseur altijd op terug mag vallen. Het gebruik hiervan betekent in de meeste gevallen helaas wel dat het energielabel lager zal uitvallen dan wanneer er niet-forfaitair gerekend wordt.
Bij een definitief label dient de opdrachtgever bewijslasten te versturen naar de EP-adviseur. Met deze bewijslasten kan de EP-adviseur de bestanden verzamelen en hieruit de benodigde informatie tot zich nemen. De bewijslasten bestaan uit verschillende categorieën:
- Bouwkundige tekeningen (plattegronden, doorsnedes, details, aanzichten);
- Documenten van de onderaannemer/fabrikant (kozijnenstaat, installatie tekening warmtepomp/wtw-unit/douche-wtw, vloerverwarming incl. aanvoertemperatuur distributie, PV-stringplan, Qv10-meting, ect.);
- Leverbonnen (isolatie vloer/gevel/dak, standleidingisolatie, type warmtepomp, type ventilatiesysteem incl. co2 sturing ja/nee, type pv-panelen, douche-wtw, ect.);
- Foto’s per woning conform bovenstaand (punt 2 en 3).
Deze bewijslasten worden verzameld tijdens twee aparte momentopnames. Het is voor de opdrachtgever van belang om de EP-adviseur tijdig de informeren wanneer de foto’s gemaakt kunnen worden op de bouwplaats. Het ontbreken van een opname – en dus van bovenstaande bewijslasten – kan resulteren in een energielabel wat niet meer voldoet aan de BENG scoren. Wanneer dit van toepassing is, dienen meer bewijslasten aangeleverd te worden, in het ergste geval zelfs een bouwkundige of installatietechnische aanpassing aan het gebouw. Uiteraard hopen wij niet dat dit zal gebeuren. Wees dus op tijd, en verzamel alle bewijslasten! Kijk snel hieronder voor een overzicht van enkele bewijslasten en de impact van hun afwezigheid op je energielabel.
Meer weten over wat ons BENG team voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs!