November staat dit jaar in het teken van… het vijfjarig bestaan van Drietech & Verhoef! Wat hebben we allemaal bereikt de afgelopen jaren? Zijn we waar we verwacht hadden te zijn? En hoe ziet de toekomst van de organisatie eruit? We bespreken het allemaal met de vier oprichters van Drietech & Verhoef: Attila Houthuyse, Frans van Wingerden, Jeroen Verhoef en Leo Verhoef!
Sinds 2019 zetten de vier heren, samen met een enthousiast team van adviseurs, projectleiders, ontwerpers en managers zich in voor de gebouwde leefomgeving. Wat ooit begon als twee aparte ondernemingen, is sindsdien uitgegroeid een 28-koppige organisatie die een breed scala aan diensten en specialismen aanbiedt. Hoe zijn we daar zo gekomen? In dit eerste gesprek gaan de oprichters samen aan tafel om terug te blikken op hoe het allemaal begon en wat ze hebben opgebouwd.
De start van het avontuur
“Als ik terugkijk, voel ik vooral trots,” begint Leo. “We hebben ontzettend veel bereikt in deze vijf jaar met onze onderneming.” Frans knikt instemmend en voegt toe: “Leo is wat betreft ondernemerschap een voorbeeld. We kennen elkaar al sinds 1993, en die gedeelde ervaring heeft echt bijgedragen aan de sterke basis van Drietech & Verhoef.” Zelf ziet Frans zich meer als een ambachtsman dan een ondernemer. Een mooie aanvulling op Leo, die ondernemerschap na al die jaren echt door zijn aderen heeft stromen: “Ondernemen zit gewoon in mij. Sinds ’93 ben ik officieel ondernemer, en ben door de praktijk sindsdien echt gevormd tot de ondernemer die ik nu ben.”
En door dat ondernemerschap is Drietech & Verhoef de afgelopen jaren organisch gegroeid, beamen de heren. “Het doel was nooit per se om te groeien,” vertelt Jeroen. “Ons werk goed doen, dát was de prioriteit. De kwaliteit heeft ons uiteindelijk verder gebracht.” Attila benadrukt dat iedere mijlpaal weer iets nieuws van hen vroeg als ondernemers. “Vijf mensen aansturen is heel anders dan twintig. Het resultaat van dat ondernemerschap zie je terug in de organisatie: we hebben het geluk om met fantastische collega’s aan superleuke projecten te werken.”
Het allereerste project
Wanneer de oprichters terugdenken aan hun eerste project als Drietech & Verhoef, verschijnt er direct een glimlach op hun gezichten. “Oh, dat weten we nog wel!” begint Attila enthousiast. “Dat was het AIR-project, midden in het centrum van Rotterdam. De transformatie van het oude V&D-gebouw.” “Inderdaad,” vult Leo aan. “In 2019 begonnen we met AIR voor de opdrachtgever NEOO. Zij hadden gehoord dat Drietech Ingenieursbureau samen ging werken met Verhoef Installatie Management, en waren direct enthousiast. Het werd het eerste project waarvoor we als Drietech & Verhoef samen een offerte schreven.”
Frans kijkt naar Leo en merkt op: “En nu ben jij natuurlijk bezig met de laatste afrondingen van AIR, Leo. Bovendien ga je dit jaar met pensioen. Het is toch prachtig dat AIR zowel je eerste als je laatste project is bij Drietech & Verhoef?” Jeroen voegt daar met een knik aan toe: “We gaan je missen, Leo. Wij twee hebben natuurlijk bijna acht jaar nauw samengewerkt, nog voordat Drietech & Verhoef bestond. Ik denk dat AIR daarom niet alleen als startpunt een echte mijlpaal is voor ons. Het staat ook voor wat we de afgelopen jaren samen bereikt hebben en waar we heen gaan als organisatie.”
Trots op het team
Het gesprek verlegt zich naar het team dat ze de afgelopen jaren om zich heen verzameld hebben. Naast de projecten is het team namelijk iets waar ze enorm trots op zijn. Frans benadrukt meteen: “Mijn collega’s zijn goud waard. Iedereen brengt zijn eigen talenten mee, en samen vullen we elkaar perfect aan.” Ook Jeroen ziet dit zo: “We zijn echt een hechte groep, geen losse individuen die langs elkaar heen werken. Iedereen vindt het leuk om zijn of haar steentje bij te dragen.” Als voorbeeld noemt Leo dat hij en Frans vroeger zelf nog met de vingers in de kast stonden. “Die combinatie van praktijk en theorie maakt dat we elkaar ook veel kunnen leren, en heel breed inzetbaar zijn.” Frans reageert lachend op Leo: “Dat is alweer even geleden inderdaad, met de vingers in de kast. Maar nuttig zeker.”
Ook de dynamiek binnen de groep komt ter sprake. Want het is juist die positieve dynamiek die bijdraagt aan zowel individuele groei als groei van de organisatie, vertelt Attila: “We hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn om samen aan dezelfde missie te werken. Door die diversiteit komt onze bijdrage júist op meer plekken. Dat is iets waar we heel trots op zijn.” “Inderdaad,” beaamt Jeroen. “Ik denk ook dat onze opdrachtgevers dat waarderen. Dat zie je bijvoorbeeld in terugkerende klanten die vertrouwen op onze kwaliteit en werkwijze.” Ook Leo is het daarmee eens. “Ons werk is ons visitekaartje. En na vijf jaar ben ik heel trots op het visitekaartje dat we samen hebben neergezet.”
Benieuwd naar wat de toekomst brengt? In ons volgende rondetafelgesprek blikken de oprichters vooruit op de komende vijf jaar van Drietech & Verhoef en de toekomst van de sector. Houd onze kanalen dus in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer!