“Dé BIM-goeroe van het verleden, het heden en de toekomst is in mijn ogen Ole Kirk Christiansen – de bedenker van Lego. Deze grondlegger van het denken, doen en bouwen in 3D heeft niet alleen geleid tot de komst van het beroemde Legoblokje, maar ook een omslag in het denken en doen van ontwerpers in de bouw.”
Hoe raak je geïnteresseerd in 3D-modelleren? Welke weg bewandel je van kleuterklas tot professionele BIM-modelleur? Albert da Graça, BIM-modelleur bij Drietech & Verhoef, vertelt ons hoe hij zijn passie voor ruimtelijk ontwerpen heeft ontdekt:
“Vroeger was ik al veel met Lego bezig. Mijn oudere broer speelde veel met klein Lego, dus al op jonge leeftijd was ik daar ook veel mee bezig. Ik bouwde bijvoorbeeld veel ruimtevaartschepen, groot en klein. Ook combineerde ik Lego met elektrische treinen, of mijn zus die er zelfs een Barbiehuis van maakte. Het is super veelzijdig speelgoed en toch een hele simpele manier van bouwen. Ook in de huidige tijd zie je dat het nog super veel gebruikt wordt. Niet alleen als speelgoed, maar ook het principe van de holle steen zie je terug in de bouw. Neem bijvoorbeeld de spouwmuur, dat is hetzelfde principe: Het is goed isolerend door de luchtinhoud binnen in de steen. Dat is natuurlijk toe te passen op veel meer dingen in de bouw, zeker nu we vol inzetten op verduurzaming,” legt Albert uit.
Hoe heeft Lego je op het pad naar BIM-modelleur gebracht?
“Met Lego is mijn fascinatie voor 3D bouwen en ontwerpen begonnen. Naarmate ik ouder werd, ging ik ook meer technische Lego modellen bouwen. Bijvoorbeeld de motor van een groot schip namaken, deurtjes die open gaan op een bepaalde manier, en andere besturingstechniek van Lego. Ook begon ik mij bezig te houden met procestechniek door Lego Mindstorm te gebruiken, waarbij blokjes ook verplaatsbaar zijn ín je model.”
“De volgende stap voor mij was de LTS: ook hier werd Lego als leermiddel gebruikt voor het leren combineren van systemen. Bijvoorbeeld het bouwen van een magazijnstelling, dat moet je programmeren zodat de juiste blokjes op de juiste plek in het magazijn worden geplaatst. Lego heeft mij zo dus op het pad richting 3D ontwerpen gebracht. Dat is waarom ik de bedenker van Lego, Ole Kirk Christiansen, echt als de ‘Godfather’ van BIM beschouw,” vertelt Albert trots.
Hoe komt de denkwijze en werkwijze van Lego terug in jouw huidige werk?
“Uit elkaar te halen en recyclebaar: Lego is de voorloper van de moderne bouw, omdat we zoeken naar circulariteit, duurzame materialen, simpel en snel, goed isoleerbare materialen, modulair bouwen, ga maar door. Zeker dat laatste is de denkwijze van bouwen met Lego heel erg geschikt voor. Je bent flexibel, je kunt je eigen creaties verzinnen, toepasbaar in combinatie met andere ontwerpen, ga maar door. Neem bijvoorbeeld het Lego huis in Denemarken: daar hebben ze hun eigen systeem gebouwd op basis van dezelfde gedachte die je gebruikt in Lego-bouw.”
Wat kunnen we in de bouw nog leren van Lego?
“Oh heel veel, daar zou ik eindeloos over kunnen praten. Maar laat ik beginnen bij de simpelheid van het product: Geen lijm, geen plakspullen; het is een doordacht product waar verschillende beroepen in de bouw nog veel mee kunnen. Denk aan makkelijke op- en afbouw, circulariteit, modulair bouwen, duurzaamheid, en nog veel meer. Niet alleen als tijdsvermaak of in de realisatiefase, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van maquettes die je kunt afbreken en weer opnieuw kunt opbouwen. En laat dat nou goed in de tijdsgeest van nu passen.”
Wat zou je mee willen geven aan de volgende generatie 3D-denkers?
“Je voelt het misschien al aankomen, maar daar zou ik tegen zeggen: ga spelen met Lego! Het Lego boekje zelf lijkt al op een bestek, maar dan zo simpel dat een kind van zes al een gigantisch gebouw kan nabouwen en tegelijkertijd zijn fantasie erop los kan laten. Ik hoop dat dit speelgoed nog veel toekomstige jeugd kan inspireren om net als ik verder te gaan in de bouw, of zelfs BIM-modelleur te worden.”
Hulp nodig bij de engineering van jouw project? Of op zoek naar uitdagend werk in engineering? Kom met ons in contact!