Van Aziatische tapas naar energieprestatievraagstukken
Mijn naam is Zhong-da Yin en ik ben 34 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Made, een klein dorpje in Brabant. Al vroeg in mijn jeugd kwam ik erachter dat ik graag technisch en creatief bezig ben. Een opleiding volgen aan de Technische Universiteit was dan ook een logische stap. Hier heb ik de opleiding ‘Industrieel ontwerpen’ gevolgd. Na mijn studie ben ik eerst een geheel andere kant op gegaan. Samen met mijn broer heb ik namelijk restaurant ‘The Tiger Club’ opgericht in Breda, gespecialiseerd in heerlijke Aziatische tapas. Het waren vijf hele leuke en leerzame jaren, maar helaas gooide Corona destijds roet in het – vrij letterlijk genomen – eten. Dus ik ging op zoek naar een nieuwe uitdaging in het vakgebied waarvoor ik heb gestudeerd. In mijn zoektocht kwam ik in contact met Drietech & Verhoef. Toen ik voor het eerst op kantoor kwam hing er al een kalme sfeer op kantoor. Iedereen was vriendelijk en creëerde een aangename omgeving, wat mij direct een goed gevoel gaf.
Kennismaken: de Drietech & Verhoef standaard
Vanaf mijn eerste werkdag als energieprestatieadviseur kwam ik onder de hoede van collega Daphne. De eerste week stond vooral in het teken van kennismaken met de Drietech & Verhoef methode, het opbouwen van kennis en het leren van vakjargon. Hierdoor merkte ik dat mijn algemene kennis over energieprestatie en installatietechniek snel up-to-date werd gebracht en verder verbreed. Na twee weken werd mijn kennis op de proef gesteld en kon ik al aan de slag met echte opdrachten, waardoor ik direct leerde van de praktijk.
Ik heb inmiddels al veel stappen mogen maken in mijn leertraject. Als technisch tekenaar en designer kan ik goed overweg met visualisaties en heb ik veel ruimtelijk inzicht, wat belangrijke skills zijn bij het dimensioneren van elk gebouw. Een uitdaging voor mij was de belemmeringen. In het begin raakte ik nog wel eens in de war met de verschillende termen. Maar door de leerstof diep te doorgronden, veel te herhalen en vragen te stellen kom ik steeds dichter bij de ambitieuze standaard van Drietech & Verhoef
Duurzaam ontwikkelingstraject
Momenteel ben ik vooral bezig met schematisering, gebaseerd op de geometrische vorm van het ontwerp van het gebouw. Ik merk dat ik impact kan maken in de keuze van de installatietechniek. Door dit goed toe te passen kunnen we het energiegebruik en dus de duurzaamheid van het gebouw flink verbeteren. Hierdoor kan ik met mijn werk tastbaar het verschil in maken, wat natuurlijk heel leuk is! In de toekomst zie ik mezelf dan ook wel doorgroeien tot adviseur EPU of technisch tekenaar. Ik heb inmiddels helemaal mijn plek gevonden bij Drietech & Verhoef. Zo heb ik een goed beeld gekregen van de organisatie, de werkwijze en krijg ik de ruimte om mijzelf verder te ontwikkelen. Ik hoop dan ook nog lange tijd dit vak te kunnen beoefenen en er een expertise van te maken.