Netcongestie. Tot drie jaar geleden een woord waar vrijwel niemand ooit van gehoord had. Inmiddels is iedereen die een beetje het nieuws volgt wel bekend met de term. Maar wat is netcongestie eigenlijk? En hoe ontstaat netcongestie? Niet alleen het ‘gewone’ publiek weet hier vaak geen antwoord op te geven, ook in de bouwsector zijn er nog velen met weinig kennis over netcongestie. Laat staan over de oplossingen. In huis, op kantoor of in de fabriek.
Netcongestie zorgt momenteel voor problemen bij veel bedrijven. Zo krijgen ontwikkelaars, exploitanten, installateurs, bouwbedrijven, aannemers, en nog veel meer partijen te maken met de congestieproblematiek. Een algemene oplossing vanuit de netbeheerder lijkt echter op korte termijn niet binnen bereik. Er lijkt zelfs sprake van ten minste vijftien jaar waarin netcongestie een belangrijke factor zal zijn. In dit artikel willen we daarom inzicht geven in het ontstaan van netcongestie.
Netcongestie uitgelegd: drukte op het elektriciteitsnet
Ons elektriciteitsnet
Voordat we uit kunnen leggen hoe netcongestie precies ontstaat, moeten we even stilstaan bij het Nederlandse elektriciteitsnet. Ons elektriciteitsnet bestaat platgezegd uit drie onderdelen: een hoogspanningsnet (vanaf 25.000V), een middenspanningsnet (alles tussen 1.000V en 25.000V) en een laagspanningsnet (1.000V en lager). Je kunt het elektriciteitsnet vergelijken met onze autowegen: hoogspanning is de snelweg, middenspanning de N-wegen, en laagspanning alle binnenstedelijke wegen. En net als op de Nederlandse wegen, is het erg druk op ons elektriciteitsnet. Inclusief de spits, waardoor er file kan ontstaan.
Het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is de afgelopen jaren fors gestegen. Deze hernieuwbare bronnen betreffen met name zonne-energie en windenergie (op land en op zee). Onze eigen opwek van elektriciteit met zeer vervuilende bronnen – zoals kolen – is in diezelfde periode flink afgenomen, hoewel het nog wel geïmporteerd wordt. Ook door de elektrificatie van ons vervoer, fabrieken, kantoren en woningen wordt ons elektriciteitsnet steeds zwaarder belast. Op grote schaal worden fossiel gestookte installaties vervangen voor elektrisch aangedreven installaties. Dit zorgt voor file: een extra drukte en dus extra belasting op de infrastructuur van de netbeheerders. De Nederlandse netbeheerders investeren de komende jaren dan ook fors in het verzwaren van het elektriciteitsnet. Het doel? Grotendeels elektrificeren, zonder dat er storingen of uitval ontstaat.
Netcongestie is een groeiend probleem dat we niet langer kunnen negeren. Door inzicht te bieden in het ontstaan en de oorzaken van netcongestie, hopen we dat professionals in de bouw- en vastgoedsector beter voorbereid zijn op de uitdagingen die dit met zich meebrengen.
Benieuwd naar hoe je als organisatie effectief met netcongestie om kunt gaan? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en ontdek hoe we samen kunnen werken aan oplossingen voor jouw project. Meer weten over netcongestie? Houd dan onze kanalen goed in de gaten (zoals onze nieuwsbrief), want in de volgende delen van deze reeks duiken we dieper in de gevolgen van netcongestie, de Trias Congestica en de innovatieve DVI-methode.