Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten: Nederland staat er vol mee. Ook deze monumentale panden moeten, binnen de grenzen van wet- en regelgeving, zoveel mogelijk voldoen aan de nieuwe eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en andere richtlijnen. Vanwege de vele regels en richtlijnen voor het verbouwen van monumenten is het dan ook een hele kluif om dit soort projecten op de juiste wijze te voltooien. En daar helpen we graag bij!

Maar welke uitdagingen kom je tegen bij monumenten? Dat kunnen er veel zijn! Zo is het behoud van de zichtbare, klassieke hoge plafonds een voorbeeld van een grote uitdaging bij het plaatsen van moderne installaties. Daarbij is het toepassen van verlaagde plafonds om installaties te verbergen niet altijd optie, omdat dit de bestaande structuur en architectuur van het pand aantast. Ook kan het voorkomen dat het gevelaanzicht niet verstoord mag worden, waardoor er bijvoorbeeld geen gaten voor ventilatie-installaties in de voorgevel mogen worden gemaakt. En wat als er geen techniek op het dak mag worden geplaatst? Ook dan is een creatieve en moderne oplossing nodig.

Hoe kom je bij zo’n passende oplossing in een oud gebouw? Ter illustratie van de mogelijke oplossingen bij installatietechnische werkzaamheden, hebben we een aantal van onze projecten op een rijtje gezet.

Magna Plaza 

Wie de Amsterdamse vastgoedwereld kent, kent Magna Plaza. Het voormalige hoofdpostkantoor aan de Nieuwezijds Voorburgwal 182 in Amsterdam is een bekend en iconisch gebouw. De afgelopen decennia heeft het monument verschillende eigenaren en verschillende functies gehad. Ook de huidige eigenaar heeft zo zijn eigen visie op het pand, waar een grootschalige renovatie onderdeel van is, en waarbij wordt gestreefd naar een balans tussen modernisering en het behoud van het historische karakter. Gedurende het voorbereidingsproces voor deze renovatie heeft Drietech & Verhoef ondersteuning geboden op gebied van de verduurzaming van de technische installaties. Het ontwerp houdt daarbij rekening met de unieke eigenschappen van het gebouw en maakt tegelijkertijd ruimte voor duurzame en functionele verbeteringen. 

Opdrachtgever: Aroundtown
Architect: Ruijssenaars Damstra Architecten

Raadhuisstraat 46-50

Het monumentale pand aan de Raadhuisstraat 46-50, gebouwd in 1906, werd oorspronkelijk gebruikt als winkel, woonhuis en kantoor. Momenteel is er op de begane grond een winkel in gehuisvest en zijn de hierboven gelegen verdiepingen geheel getransformeerd naar hoogwaardig kantoor. Er heeft, met handhaving van de winkel op de begane grond, op de verdiepingen een complete kaalslag plaats gevonden waarbij de gehele thermische schil is opgewaardeerd en de beglazing vervangen. Alle klimaat-, ventilatie- en elektrische installaties zijn vervangen voor duurzame (warmtepomp) installatie concepten, terwijl het monumentale karakter zowel binnen als buiten het pand behouden is gebleven. Deze transformatie heeft geresulteerd in een energielabel A & A+.

Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Architect: Office Winhov

Herengracht 258-266 

Het oude grachtenpand Herengracht 258-266, oorspronkelijk uit het bouwjaar 1765 en voorheen gebruikt als woonhuis, school, kantoor en museum, is momenteel in gebruik als kantoor. De huidige eigenaar heeft in verband met een huurderswissel op de hoger gelegen bouwlagen besloten het object op die bouwlagen zowel bouwkundig en installatietechnisch te verduurzamen. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de dakopbouw geheel te vernieuwen. De installaties op de 2e t/m 5 verdieping zijn grotendeels vervangen en/of gemoderniseerd.  

Het resultaat van deze inspanningen is een modern kantoor en bijeenkomstvertrekken met comfortabele klimaat- en ventilatie-installaties en duurzame led-verlichting. Daarnaast is er een prachtige bedrijfskantine en bijeenkomstruimte gecreëerd in de dakopbouw. Dit alles werd beloond met een energielabel A! 

Opdrachtgever: Edmond de Rothschild REIM (Benelux) B.V.
Architect: Heyligers Architects

Het Cornelium  

Het monumentale schoolgebouw uit de jaren zestig wordt getransformeerd tot appartementen. Bij deze renovatie en transformatie van zijn er verschillende creatieve oplossingen bedacht voor het omgaan met de regelgeving voor monumenten. In het oude pand wordt een nieuw appartementencomplex gerealiseerd, met diverse maatschappelijke voorzieningen. Voor dit project gold dat het gevelaangezicht niet verstoord mocht worden. Dat betekende dat er geen gaten in de voorgevel gemaakt mochten worden, en er geen techniek op het dak geplaatst kon worden. Als creatieve oplossing werd bedacht een nieuwe gevel binnen de bestaande gevel maken, en de ramen in de bestaande gevel vast openzetten! Wil je meer lezen over dit project? Lees meer op onze Projectpagina.

Opdrachtgever: Green Real Estate | ION
Architect: OZ Architect

De renovatie en verduurzaming van monumentale panden vraagt dus om maatwerk, creativiteit en technische expertise. Elk project kent zijn eigen unieke uitdagingen, maar ook mogelijkheden om het historische karakter te combineren met moderne oplossingen. 

Benieuwd hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw monumentale project? Neem contact met ons op! Samen zorgen we ervoor dat geschiedenis en innovatie hand in hand gaan.