De laatste tijd is er veel te doen op gebied van koudemiddelen. Want waar synthetische koudemiddelen jarenlang de norm waren, dwingt strengere wet- en regelgeving de sector nu om over te gaan op natuurlijke koudemiddelen. Overstappen van synthetische naar natuurlijke koudemiddelen is niet alleen een noodzakelijke stap, maar vooral een logische keuze vanuit duurzaamheidsperspectief. Maar waarom? En wat moet je allemaal weten van natuurlijke koudemiddelen? In dit tweeluik vertellen we je meer over de wat, de waarom en de hoe.

Bij Drietech & Verhoef zien we de overstap naar natuurlijke koudemiddelen zoals propaan (R290), ammoniak (R717) en CO2 (R744) als goede alternatieven. Deze koudemiddelen hebben namelijk een aanzienlijk lagere GWP, en dus een kleinere milieu-impact. En daar worden wij ‘natuurlijk’ blij van. Voor de sector betekent de overstap van synthetische naar natuurlijke koudemiddelen echter een fundamentele omslag. Dit heeft alles te maken met de eigenschappen van de nieuwe koudemiddelen. Want natuurlijke koudemiddelen zijn dan wel milieuvriendelijker, ze brengen ook uitdagingen op gebied van techniek en veiligheid met zich mee. (Meer hierover in het volgende deel van dit tweeluik.)

De keuze voor een specifiek koudemiddel hangt namelijk niet langer uitsluitend af van efficiëntie en beschikbaarheid. Factoren als brandbaarheid, toxiciteit en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen spelen hier namelijk een belangrijke rol. Dit dwingt de sector om installatieprocessen kritisch te herzien en zich aan te passen aan strengere regelgeving, nieuwe technische eisen en veiligheidsvoorschriften voor de omgeving. Als gevolg van de overstap zullen installateurs en adviseurs hun kennis dus moeten uitbreiden. Ook zullen bedrijven moeten investeren in veilige en efficiënte toepassingen van de nieuwe koudemiddelen.

Verandering is niet altijd even leuk, maar soms wel noodzakelijk. En voorlopen kan zo zijn voordelen hebben. Door nu al te investeren in systemen die werken met natuurlijke koudemiddelen, voorkomen ontwikkelaars, exploitanten en anderen in de vastgoedwereld later geconfronteerd te worden met hoge kosten voor aanpassingen of vervangingen. En dat begint bij het begin: weten wat en hoe, en vooral voor wanneer. Daarom gaan we in het tweede deel van dit tweeluik in op de technische details, de veiligheidsklassen, certificeringen en risicobeheersing van natuurlijke koudemiddelen. Je leest het artikel hier.

Wat zijn synthetische koudemiddelen?

Even een stukje context. Zoals we eerder al uitlegden , worden synthetische koudemiddelen – ook wel f-gassen genoemd – de komende jaren uitgefaseerd. F-gassen worden veel gebruikt in warmtepompen, en zijn berucht om hun hoge Global Warming Potential (GWP). Dat betekent dat wanneer vrijgekomen in de atmosfeer, f-gassen zeer sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Recente pogingen van wetgevende instanties om iets aan klimaatverandering te doen, hebben geleid tot het besluit van het Europees Parlement om f-gassen vanaf 2027 in fasen te gaan verbieden. En omdat Europese verordeningen boven de Nederlandse nationale wetgeving staan, komt het uitfaseren van f-gassen ook bij ons terecht. Zodoende komen we uit op een alternatief voor de schadelijke f-gassen: natuurlijke koudemiddelen.