De energietransitie is in volle gang. In Nederland is het doel om in 2030 minstens 55% minder CO₂ uit te stoten. Zonnepanelen (PV panelen) en windmolens spelen hierin een cruciale rol: ze zetten schone, hernieuwbare energiebronnen om in elektriciteit. Maar hoe zorgen we ervoor dat PV-panelen en windmolens niet alleen in hun opwek bijdragen aan een CO₂-arme toekomst, maar óók circulair worden? 

Als we verder kijken dan enkel de energieopbrengst kunnen we onszelf afvragen hoe duurzaam deze PV panelen en windmolens precies zijn. Een belangrijk probleem voor het behalen van de klimaatdoelstellingen is namelijk dat de productie van PV panelen en windmolens erg energie-intensief is, waarbij veel CO2 vrijkomt. Ook is deze productie afhankelijk van schaarse grondstoffen, waarvan sommige nauwelijks gerecycled kunnen worden. Dit roept vragen op binnen onze sector: hoe kunnen we duurzame energie circulair maken? En wat betekent dit voor de toekomst van de sector? 

In dit artikel delen we daarom onze visie over de noodzaak om breder te kijken dan enkel het opwekkingsproces van hernieuwbare energie. We sluiten af met aanbevelingen om dit concreet aan te kunnen pakken.  

Onze visie 

We kunnen niet om de milieu-impact van het materiaalgebruik heen. Als we écht duurzaam willen zijn, moeten we verder kijken dan alleen de opwekking van hernieuwbare energie. De productie van PV panelen vereist schaarse grondstoffen zoals silicium, zilver en zeldzame metalen. Windmolens bevatten grote hoeveelheden staal, beton en moeilijk recyclebaar composiet. Hierdoor brengen deze technologieën onvermijdelijk uitdagingen met zich mee, waaronder grondstofuitputting en afvalproblematiek.

Daarom is het essentieel om verder te kijken dan alleen energieopwekking. De volledige levenscyclus van hernieuwbare energiebronnen moet worden geoptimaliseerd door het gebruik van niet-fossiele grondstoffen, innovatieve recyclingtechnieken en de ontwikkeling van biobased materialen. Alleen door deze aspecten integraal aan te pakken, kan de energietransitie werkelijk duurzaam worden.

Toekomstperspectief en aanbevelingen 

Beleidsmaatregelen en investeringen voor PV panelen  

Bij Drietech & Verhoef zijn we ervan overtuigd dat de recycling van PV panelen geen optioneel onderdeel is van de energietransitie, maar een essentiële randvoorwaarde. De huidige hoge kosten van recycling mogen geen reden zijn om het proces uit te stellen. Daarom pleiten wij voor gerichte financiële vergoedingen en stimuleringsmaatregelen om hoogwaardige recyclingtechnieken rendabel te maken. 

Subsidies en investeringen in recyclinginfrastructuur zijn noodzakelijk om hergebruik te bevorderen en de groeiende berg afgedankte PV panelen drastisch te verminderen. Zonder structurele maatregelen blijven waardevolle grondstoffen onbenut en neemt de ecologische impact van zonne-energie toe. Door nu te investeren in circulaire oplossingen, zorgen we ervoor dat zonne-energie niet alleen duurzaam is in de opwekking, maar ook in de hele levenscyclus.  

Mogelijkheden in de toekomst 

Het blijft een grote uitdaging om écht circulaire en milieuvriendelijke energieopwekking te realiseren. Maar met de technologie die zich steeds blijft ontwikkelen komen er steeds nieuwe mogelijkheden bij: 

1. Verbeterde recycling van PV panelen en windturbines 

  • Modulair ontwerpen, zodat de producten na gebruik weer eenvoudig uit elkaar te halen zijn en weer makkelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden.  

2. Nieuwe materialen met lagere milieu-impact 

  • Het ontwikkelen van biobased PV panelen op basis van organische en perovskiet-technologie die minder energie-intensief zijn in het productieproces.  
  • Ontwikkelen van recyclebare windturbinebladen, bijvoorbeeld thermoplastische composieten in plaats glasvezels.  

3. Efficiëntere en veelzijdige zonne- en windtechnologie 

  • Zonnecellen die geïntegreerd kunnen worden in gebouwdelen, zoals dakpannen en gevelpanelen. Dit bespaart materiaal doordat een product twee functies heeft.  

De energietransitie vraagt meer dan alleen de grootschalige inzet van PV panelen en windmolens. Hoewel deze technologieën essentieel zijn voor een CO₂-arme toekomst, brengen ze ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen, energie-intensieve productieprocessen en de beperkte recyclebaarheid van materialen. Dit vereist dat we niet alleen inzetten op technologische vooruitgang, maar ook een verandering in beleid, ontwerp en financiële prikkels. 

Bij Drietech & Verhoef helpen we organisaties bij het implementeren van deze duurzame strategieën. Van advies over duurzame energieoplossingen tot het begeleiden van innovatieve projecten – wij bieden de kennis en expertise om bedrijven klaar te maken voor de toekomst.

Meer weten over de volledige levenscyclus van PV-panelen en windmolens, van grondstofwinning en productie tot gebruik, recycling en toekomstige innovaties? Download dan binnenkort onze whitepaper hierover! Hierin bespreken we alles over PV-panelen en windmolens, waaronder de uitdagingen op het gebied van materiaalgebruik, milieubelasting en wet- en regelgeving. Daarnaast kijken we naar mogelijke oplossingen, zoals verbeterde recyclingtechnieken en innovatieve materialen.  

Klaar voor de volgende stap!

Benieuwd hoe jouw project circulair te werk kan gaan? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij kunnen helpen!