Netcongestie, verduurzaming en strengere eisen vanuit wet- en regelgeving zetten energieopslag vol in de schijnwerpers. Batterijopslag ontwikkelt zich in rap tempo, met innovaties en regelgeving die direct relevant zijn voor onze sector. In dit artikel bespreken we de laatste trends, veranderingen in wet- en regelgeving en kansen voor de gebouwde omgeving, met als doel overzicht te bieden in een snel veranderend speelveld. 

Ontwikkelingen van batterijopslag bij netcongestie en verduurzaming 

In een eerder artikel bespraken we drie verschillende vormen van energieopslag. Sindsdien zijn met name op het gebied van batterijopslag grote stappen gezet. Niet alleen vindt er snelle innovatie plaats op het gebied van opslagtechnieken, ook de toepassingsmogelijkheden worden breder. Dat is hoognodig: netcongestie speelt niet langer alleen bij grootverbruikers, maar raakt inmiddels ook kleinverbruikersaansluitingen. Gemeenten stellen steeds vaker de inzet van energieopslag als randvoorwaarde, bijvoorbeeld bij tenders. De urgentie voor praktische, betrouwbare en toekomstbestendige oplossingen neemt daarmee snel toe. 

Zoutbatterijen op basis van natrium

Een opvallende ontwikkeling dit jaar is de commerciële introductie van een batterijtechnologie op basis van natrium in plaats van lithium; een grondstof die ruim beschikbaar is en onder andere wordt gewonnen uit steenzout (haliet) en zeewater in de vorm van natriumchloride (NaCl). 

Deze innovatie biedt drie duidelijke voordelen: 

  • Betaalbaarheid: natrium is wereldwijd ruim beschikbaar en aanzienlijk goedkoper dan lithium.  
  • Veiligheid: zoutbatterijen zijn minder brandgevaarlijk en beter bestand tegen hoge temperaturen. Dit maakt het gebruik aantrekkelijker voor grootschalige toepassingen in de gebouwde omgeving. 
  • Duurzaamheid: de productie is minder milieubelastend en recycling is eenvoudiger dankzij niet-toxische materialen. 

Voor bedrijven betekent dit een veel toegankelijker alternatief voor traditionele lithium-ion batterijen. Zeker voor gebouwen waar budget, veiligheid en duurzaamheid samenkomen, is dit een belangrijke doorbraak. Hoewel het een toegankelijker alternatief is zal het nog even duren voordat het grootschalig in de bouw zal worden toegepast. Alles op zijn tijd, maar het begin is er. 

Wetgeving en veiligheidsrichtlijnen voor batterijopslag in 2025

Naast technologische innovaties verandert ook het juridische kader. Twee belangrijke richtlijnen zijn in december 2023 vastgesteld: PGS 37-1 en PGS 37-2, die zich richten op de veilige opslag van elektriciteit in batterijsystemen. Deze richtlijnen zijn een eerste stap richting toekomstige verplichtingen en bieden nu al waardevolle houvast voor ontwerp en uitvoering. 

In april 2025 publiceerde het RIVM een nieuw rekenmodel dat de risico’s van energieopslagsystemen en grote batterijen inzichtelijk maakt. De verwachting is dat op basis hiervan energieopslag medio 2025 zal worden opgenomen in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) als milieubelastende activiteit. Voor de gebouwde omgeving houdt dit in dat er mogelijk dus een vergunningsplicht en/of meldingsplicht komt bij de installatie van batterij opslagsystemen op basis van lithium-ion houdende energiedragers.  

Kansen voor de gebouwde omgeving 

Bij Drietech & Verhoef zien wij veel potentie in het toevoegen van energie managementsystemen aan slimme batterijsystemen, met name in het verhogen van de zelfconsumptie. Doordat de batterijen financieel aantrekkelijker en brandveiliger worden, zal de toepassing hiervan in woningen gebruikelijker worden. Ook met name woningeigenaren en gebouwbeheerders met PV-panelen kunnen hun zelfconsumptie vergroten door overdag zonne-energie op te slaan en die ’s nachts te gebruiken.  

Door zonne-energie slim op te slaan en later te gebruiken, wordt de piekbelasting op het elektriciteitsnet verlaagd. Dat is een cruciale stap richting een stabieler en duurzamer energiesysteem. Juist kleinschalige toepassingen vormen hierin een belangrijke eerste schakel: ze leggen de basis voor bredere adoptie en kunnen grootschalige ontwikkelingen in een stroomversnelling brengen. 

Tegelijkertijd is enige nuance op zijn plaats. Batterijen worden door sommige leveranciers gepresenteerd als aantrekkelijk verdienmodel voor energiemarkthandel, maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Er moet namelijk energiebelasting worden betaald over zowel de afname als de teruglevering, waardoor het financiële voordeel beperkt blijft. Het is daarom belangrijk om verwachtingen realistisch te houden en batterijsystemen vooral te beschouwen als middel voor verduurzaming en zelfvoorziening, niet als verdienmodel. Door de toename van het aantal (thuis)batterijen neemt de groep die handelt op de energiemarkt ook toe. Hierdoor is er een verschuiving in het aandeel van handelen op de onbalans markt, wat resulteert in een kleiner aandeel per afnemer.  

Daarnaast benadrukken we het belang van ontwerpkeuzes in lijn met toekomstige wetgeving. Ook al zijn de veiligheidsrichtlijnen nog niet wettelijk verplicht, adviseren wij om deze nu al mee te nemen in het ontwerp- en besluitvormingsproces. Zo voorkom je herontwerp en vertraging zodra de regelgeving van kracht wordt. 

Toekomst

De komende periode komen er nog wijzigingen in de Nederlandse wet- en regelgeving rondom de energieopslag. Deze wijzigingen zorgen voor betere aansluitingen op Europese regelgeving, waarbij onder andere veiligheidsvoorschriften strikter worden vastgelegd. Dat biedt duidelijkheid voor de markt en richting voor toekomstige projecten. Tegelijkertijd zorgen innovaties in batterijtechnologie ervoor dat energieopslag toegankelijker wordt voor een bredere groep gebruikers, zowel technisch als financieel. 

Met onze integrale blik op techniek, wetgeving en duurzaamheid helpen we opdrachtgevers om vandaag slimme keuzes te maken en om voorbereid te zijn op morgen. Voor bestaande gebouwen analyseren wij het energieverbruik op basis van historische data, waarmee we inzicht krijgen in het daadwerkelijke gebruikspatroon. Op basis daarvan adviseren we over een passende opslagcapaciteit die aansluit bij de wensen en ambities van de opdrachtgever. Zo vertalen we data en techniek naar een doordachte, toekomstbestendige oplossing voor energieopslag in de praktijk. De mogelijkheid voor energieopslag is de laatste stap, indien nodig, om bij te dragen aan de vermindering van netcongestie. Benieuwd naar andere oplossingen? Lees er hier meer over. 

Sven de Gruijter
Adviseur Installatietechniek

Benieuwd hoe batterijopslag jouw verder kan brengen? Maak kennis met onze experts en laat je inspireren door een persoonlijk adviesgesprek!

Sven de Gruijter
Adviseur Installatietechniek

Benieuwd hoe batterijopslag jouw verder kan brengen? Maak kennis met onze experts en laat je inspireren door een persoonlijk adviesgesprek!

Sven de Gruijter
Adviseur Installatietechniek

Benieuwd hoe batterijopslag jouw verder kan brengen? Maak kennis met onze experts en laat je inspireren door een persoonlijk adviesgesprek!