Wat is de Trias Congestica?
Netcongestie leidt tot vele uitdagingen. Maar wat kunnen bedrijven nou op korte termijn doen om de impact hiervan voor zichzelf en hun omgeving te minimaliseren? Eerder bespraken we wat netcongestie precies inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn. Er is helaas geen één magisch antwoord op het netcongestievraagstuk. Elk project heeft andere wensen, een andere omgeving, en andere stakeholders. Een maatwerkoplossing is dus noodzakelijk. Daarom hebben we de Trias Congestica in het leven geroepen: een model dat bij elk project toegepast kan worden om tot een maatwerk oplossing te komen. Netcongestie of geen netcongestie.

1.
Beperk het energieverbruik
Het idee achter de eerste stap is verrassend eenvoudig: neem je geen of minder energie af tijdens momenten van afnamecongestie, dan belast je ook het netwerk niet. Maar de uitvoering hiervan vereist nuance en innovatie. Neem bijvoorbeeld een gebouw waarbij de positie van ramen, isolatie en ventilatie slim worden geoptimaliseerd. Hierdoor kan de vraag naar kunstmatige verwarming en koeling drastisch worden verminderd. Dit lijkt misschien een kleine winst, maar op schaal betekent dit een aanzienlijke verlichting van de belasting op het netwerk.
Daarnaast speelt techniek een belangrijke rol. Hoogwaardige isolatie en energie-efficiënte systemen, zoals LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie, zijn noodzakelijke elementen om energieverbruik in toom te houden. Dit vraagt om samenwerking tussen architecten, installateurs en energieleveranciers, waarbij kennisdeling essentieel is om innovaties in de praktijk te brengen.
2.
Slimme sturing van verbruikspatronen
De tweede pijler van de Trias Congestica richt zich op piekbelasting, het grootste probleem bij netcongestie. Een van de meest effectieve methoden om deze pieken te verminderen, is de inzet van slimme energiemanagementsystemen (EMS). Dit is natuurlijk in veel gevallen niet eenvoudig. Denk aan een bedrijfspand waar laadpalen strategisch worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden tijdens daluren. Dit voorkomt dat meerdere voertuigen tegelijkertijd het netwerk belasten tijdens drukke momenten.
In iedere woning of bedrijf is een deel van de afnemers slim aan te sturen, bijvoorbeeld warmtepompen (met buffers) en andere grote installaties. Maar dit vereist wel afstemming tussen installaties onderling en tussen gebruikers en installaties. Het gedrag van de gebruikers is een essentieel punt bij het verspreiden van energieverbruik.
3.
Technische oplossingen
Wanneer het energieverbruik is teruggebracht en het verbruikspatroon zoveel mogelijk is gespreid door middel van sturing, kan er nog steeds sprake zijn van een te hoge piekbelasting. In dat geval komen technische oplossingen in beeld. Deze kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld:
- EMS (Energy Management Systemen): Een Energy Management Systeem monitort energieafname en stuurt deze waar mogelijk bij. De implementatie kan variëren van eenvoudige toepassingen tot zeer complexe systemen.
- Opslag: Energieopslag kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, met thermische en elektrische opslag als meest gangbare methoden. Thermische opslag gebeurt bijvoorbeeld door koelmachines een buffervat verder te laten afkoelen dan nodig (of omgekeerd). Elektrische opslag vindt plaats door energie op te slaan in batterijen.
Technische oplossingen vormen daarmee de laatste stap in het ontwikkelen van een maatwerkoplossing. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn technische oplossingen binnen dit model niet het startpunt, maar het sluitstuk. Want simpelweg wat meer zonnepanelen plaatsen is geen universele oplossing voor netcongestie. Maar technologie is wel een essentieel onderdeel van de totale aanpak.
Een toekomstgerichte aanpak
De Trias Congestica erkent dat één universele oplossing niet bestaat. In plaats daarvan biedt het een raamwerk dat flexibel kan worden toegepast, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden. Door de energievraag te beperken, pieken te minimaliseren en energie te delen, kunnen we gezamenlijk werken aan een duurzamer en stabieler energienet. Maar dit vereist visie, samenwerking en een blijvende inzet om oplossingen te blijven ontwikkelen.
In het laatste artikel van deze reeks over netcongestie duiken we dieper in de DVI-methode, onze innovatieve aanpak om netcongestie aan te pakken. Blijf onze kanalen volgen voor meer inzichten en praktijkvoorbeelden van hoe we samen de uitdagingen van netcongestie kunnen overwinnen. Meer vragen over netcongestie of andere kwesties? Neem contact met ons op!